Az ökoszorongás kezelhető

Az utóbbi időben az éghajlatváltozás gyakoribb és szélsőségesebb időjárási eseményekhez, például árvizekhez, viharokhoz és aszályokhoz vezetett. Mivel tanúi vagyunk és átéljük ezeket az eseményeket, nagyobb valószínűséggel vagyunk kitéve olyan traumatikus eseményeknek, mint a pusztítás, a közösségek elvesztése és a súlyos sérülések. Következésképpen sokunkban szorongás alakulhat ki.

Az éghajlati szorongás, vagy más néven ökoszorongás az éghajlatváltozás hatásaival kapcsolatos szorongó érzésekre utal. Ez a fajta szorongás gyakran a bizonytalanság, az irányítás hiánya és a jólét vagy a biztonság miatti aggodalmak érzésében gyökerezik. Más stresszt kiváltó dolgokkal ellentétben, amelyek gyakran személyes jellegűek, az éghajlatváltozás univerzálisabb és gyakran megfoghatatlan. Emiatt az éghajlati szorongás az élet minden területén hatással lehet az emberekre.

Az éghajlatváltozás hathat a mentális egészségre, többek között olyan érzelmeket válthat ki, mint a bűntudat, a düh, a veszteség, a szégyen, a reménytelenség és a fáradtság. Ezek az érzések számos tényezőből fakadhatnak, beleértve a közvetlen hatásokat pl. a lakhatás vagy a megélhetés elvesztése. Megtanulhatjuk az éghajlati szorongás kezelését például azáltal, hogy megpróbáljuk elkerülni, hogy aggodalmaink és érzéseink eluralkodjanak rajtunk, illetve azáltal, hogy reményt ébresztünk a jövőre nézve és továbbra is részt veszünk a klímavédelmi akciókban.

 

 

Szerző: Dr. Forintos Éva