Szükségünk van-e menekülőcsomagra?

A COVID előtti időszak—visszatekintve már-már idilli nyugalma—és a járvány alatti részleges bezártság hónapjai (évei) alatt valószínűleg kevés emberben merült fel Magyarországon az otthon kényszerű (és pánikszerű) elhagyására történő felkészülés szükségessége—annak ellenére, hogy a 2015-től kezdődő menekültválság, majd az orosz-ukrán háború borzalmai már szinte testközelből érzékeltették, hogy milyen is lehet az, amikor hirtelen menni kell (egyelőre valaki másnak).

Mindezen társadalmi katasztrófák mellett a természet is bármelyik percben a tudtunkra adhatja, hogy ki (vagy mi) az úr a közvetlen környezetünkben: villámárvíz (vagy éppen szárazság következtében keletkező tűzvész), földrengés, stb. ugyanúgy a közellátás végzetes zavarait és a közrend felbomlását eredményezhetik, mint egy váratlan ipari baleset (pl. a másfél évtizeddel ezelőtti, ajkai vörösiszap-katasztrófa).

Tehát: készüljünk! Nem pánikszerűen, hanem előrelátóan és tudatosan. Akár tervezési játéknak is felfogható, ha összeállítunk egy 2-3 napnyi túléléshez elegendő vizet, nem romlandó élelmiszereket, ruhákat, tisztálkodási szereket és gyógyszereket (power bank-et, töltőkábeleket, lámpát, készpénzt, stb.) tartalmazó, de még könnyen cipelhető méretű és súlyú hátizsákot. (Az összetevőket tekintve tucatnyi ajánlást találhatunk az interneten—ezekből igényeink és a várható körülmények figyelembe vételével kedvünk szerint válogathatunk.) Sőt mi több: a késznek gondolt csomagot akár többé-kevésbé éles körülmények között tesztelhetjük is—pl. túlélőtáborban vagy egy komolyabb teljesítménytúrán.

 

Dr. Czeglédi Sándor